TERAPIAN RAHOITUS JA OMAVALVONTASUUNNITELMA

Psykoterapeuttiset käynnit voi maksaa itse tai pitkään psykoterapiaan hakea rahoitusta Kansaneläkelaitoksen kuntoutusjärjestelmän kautta. Myös jotkut vakuutukset korvaavat terapioita.

Hakiessasi Kelan taloudellista tukea psykoterapiaa varten tarvitset psykiatrin lausunnon terapian aloittamista varten. Lausunnon saat varaamalla psykiatrilta ajan paikallisesta mielenterveystoimistosta tai yksityiseltä psykiatrilta. Muista, että jokaisella kuntalaisella on oikeus ilmaisiin kunnallisiin psykiatripalveluihin; varaudu kuitenkin jonottamaan vastaanottoaikaa.

Jotta Kela-tukea psykoterapialle voi hakea, täytyy:

* Saada psykiatrinen diagnoosi

* Diagnoosin saamisen jälkeen täytyy olla saanut kolme kuukautta asianmukaista hoitoa. Tämä hoito voi toteutua esimerkiksi ilmaiseksi kunnan mielenterveystoimistossa, yksityisellä psykoterapeutilla, diagnoosin tehneen psykiatrin vastaanotolla tai omassa työterveyshuollossa. Hoito voi toteutua muunkin kuin psykiatrisen alan ammattilaisen vastaanotolla, kunhan hoito on asianmukaista diagnoosiin nähden; tämän arvioinnissa psykiatri tai tuleva psykoterapeutti voi auttaa.

* Psykiatrilla käyntejä lausuntoa varten täytyy olla vähintään kaksi, jotta arvio on varmasti luotettava. Tästä enemmän otsikon ”Kelan kuntoutuspsykoterapiaan hakeutuminen” alla.

 

 

OMAVALVONTASUUNNITELMA

Omavalvontasuunnitelma

Omavalvonnalla tarkoitetaan niitä keinoja ja toimia, joilla palvelunjärjestäjä ja palveluntuottaja valvovat, seuraavat ja arvioivat toimintaansa. Omavalvonnalla varmistetaan potilaiden yhdenvertaisuus sekä palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu. Omavalvontasuunnitelma on Valviran edellyttämä.

Omavalvonnan organisointi ja johtaminen

Tilanteen seuraaminen ja toimiminen sen mukaisesti, jos valituksia tms. tulisi.

Toimitilat, laitteet ja tarvikkeet

Toimitilat sijaitsevat kerrostalon alakerrassa työskentelyyn suunnitellussa huoneistossa. Vastaanottohuoneessa on potilaille varattu nojatuoli istumista varten. Tarvittaessa tyyny, viltti, aputuoli. Työhuoneessa on lisäksi psykoterapeutin nojatuoli, pieni sohvapöytä, kirjoituspöytä ja kirjoituspöydän työtuoli, arkistokaappi. Työhuone on äänieristetty ja ikkunoista näkymä ulkoa sisälle on estetty kalvolla. Työhuoneessa on printteri ja tietokone, jotka on vain psykoterapeutin omassa käytössä. Potilasarkisto on paperinen ja säilytetään lukittavassa arkistokaapissa. Kaappi on lukossa aina kun psykoterapeutti ei ole työssä. Toimitilojen ulko-ovi on aina lukossa samoin kuin taloyhtiön rappukäytävän ovi. Sisäänpääsy summerin takana ja vain ajanvarauksella. Työhuoneen ovi on lukossa silloin, kun psykoterapeutti ei ole töissä. Psykoterapeutin puhelimessa on potilaisen yhteystietoja; puhelin lukkiutuu automaattisesti kun sitä ei käytetä ja avauskoodin tietää vain psykoterapeutti.  Toimitilat koostuvat odotustilasta, henkilökunnan keittiöstä, wc-tilasta (joka potilaille ja henkilökunnalle yhteinen) ja kolmesta työhuoneesta. Toimitiloista odotustilasta löytyy exit-kyltti ja valo mahdollisten sähkökatkosten ajaksi. Keittiössä on sammutuspeite. Toimitiloissa on kaksi palovaroitinta. Toimitilat siivotaan kerran viikossa kotisiivoustasoisesti; käytettävät siivousaineet yleisesti saatavilla olevia peruspesuaineita. Vaarallisia aineita tai lääkeitä toimitiloissa ei ole. Roskat lajitellaan ja viedään taloyhtiön lajittelupisteeseen vähintään kerran viikossa. Tartuntavaarallisia jätteitä ei kerry, koska mitään laboratorionäytteitä ei oteta. Tarvittaessa käytettävät maskit ja suojakäsineet hävitetään korona-aikana annettujen yleisten ohjeiden mukaisesti. Toimitiloissa on kaksi hätäpoistumistietä, joista toinen johtaa eteisestä rappukäytyävään ja toinen työhuoneesta kadulle.

Riskien ja epäkohtien tunnistaminen ja korjaavat toimenpiteet

Tilanteet mietitään etukäteen. Uusia potilaita ei tavata ilta-aikaan. Mahdollisesti levoton potilas rauhoitetaan puhumalla. Mikäli turvallisuus vaarantuisi, poistumistietä/varapoistumistietä käytettäisiin ja muilta huoneistossa olevilta pyydettäisiin mm. huutamalla apua/heitä varoitettaisiin. Potilas pääsee työhuoneesta poistumaan esteettä: työhuoneen ovi ei ole lukossa potilaita tavattaessa.

Riskien ja epäkohtien tunnistamisesta ja korjaavista toimenpiteistä keskustellaan toimitiloissa työskentelevien kanssa. Tarvittaessa muutetaan käytäntöjä tai hankitaan välineitä, joilla riskejä voidaan vähentää. Toimitiloissa käy siivoushenkilökuntaa ja joskus huoltotoimenpiteiden tekijöitä. Pyritään siihen, että nämä toimenpiteet tehdään aina, kun potilaita ei ole odotustiloissa. On varmistettu, että työhuoneisiin nämä henkilöt eivät vastaanottoaikana koskaan tule.

Potilasasiakirjat ja henkilötietojen käsitteleminen

Vain potilasta hoitava henkilö on kosketuksissa potilaan sairaskertomukseen ja ajanvarauskalenteriin. Tietokoneella on salasana. Paperiarkisto on lukittava. Kaikilla, jotka toimivat  toimitiloissa potilaiden vastaanottoaikoina on salassapitovelvollisuus (kaikki ovat terveydenhoidon ammattilaisia) ja vaitiolovelvollisuus. Toimitiloissa työskentelevillä ammattilaisilla on vakiintuneet tietoa suojaavat tavat ja ohjeet. Uudet asiat käydään läpi keskustellen ja lukien ohjeet. Potilaat saattavat tavata toisiaan toimitilojen odotushuoneessa tai rappukäytävässä. Tarvittaessa potilaita muistutetaan hienotunteisuudesta muiden potilaiden henkilöllisyyden suhteen. Tietosuojaseloste on laadittu ja se on luettavissa odotustilassa.

 

Potilaan osallistumisen vahvistaminen ja muistutusten käsittely

Palautetta pyydetään potilailta säännöllisesti vastaanotolla. Palautetta voi antaa suoraan palveluntuottajalle, sähköpostitse tai nimettömästi vastaanoton odotustilassa olevaan palautelaatikkoon (vuokranantaja on luvannut huolehtia tilaan postilaatikon). Näistä palautteenantomahdollisuuksista potilaita informoidaan. Palveluntuottaja käy säännöllisesti palautteet läpi ja käsittelee palautteen asiakkaan kanssa sekä työn laadun valvomiseksi työnohjauksessa.

Omavalvonnan toteuttamisen seuranta ja arviointi

Omavalvontasuunnitelma päivitetään jos palveluntuottajan toteuttamassa toiminnassa tapahtuu asiakasturvallisuuteen tai palvelun laatuun liittyviä muutoksia.  Omavalvontasuunnitelma vahvistetaan ja päivitetään vähintään vuosittain.

Ylläoleva omavalvontasuunnitelma on tehty/tarkistettu 16.9.2024 Laatija:  Psykologi, psykoterapeutti Riitta Häkkinen Toimitilojen osoite Koulukatu 22 53100 Lappeenranta Yhteystiedot 0504952322 psriittahakkinen@gmail.com